2011. január 8., szombat

Volt szerencsém...

Mármint, volt szerencsém ezekkel a madarakkal is találkozni. Na, persze nem volt a talákozásunk túl hosszas, mondhatnám azt is, hogy csak egy rebbenésnyi, de én ennek is örülök. Nem ritka madarak, de azért nem is minden nap látni őket.

Rövidkarmú fakusz: Testhossz 12 centiméter, szárnyfesztávolság 17-21 centiméter, testtömeg 8-11 gramm. Vékony, lefelé hajló csőre van. Homloka halványan pöttyözött, oldalai barnásak, alsóteste piszkosfehér. Jellegzetes éneke van. Karmai rokonához a hegyi fakuszhoz képest rövidek. A fák kérgének repedéseiben, jellegzetes csavarvonalban keresgélik kaszáspókok, fűpókok, kétszárnyúak, levéltetvek és hernyókból álló táplálékukat.

Ökörszem: (Troglodytes troglodytes troglodytes) az Énekesmadár alkatúak (Passeriformes) rendjében az ökörszemfélék (Troglodytidae) családjának egyetlen képviselője.
Egyik legkisebb madarunk, alig nagyobb a királykánál.
Zömök termetű, vörösbarna színű, hangja erős csettegés.
Hegyi erdőségek tövises bokraiban él, boltozatos, oldalbejárós fészkét gyökerek, rőzserakás stb. szövedékébe mohából, falevélből építi.
Májusban költ 5-6 tojást. Rovarokkal és magvakkal táplálkozik, a legsűrűbb aljnövényzet hasznos rovarpusztítója. Ősszel, télen az Alföldön is gyakori.

Erdei pinty: Testhossza 14–16 centiméter, szárnyfesztávolsága 24–29 centiméter, a hím testtömege 20-29 gramm, a tojó kisebb, 18-27 gramm közötti. Csőre 13–14 miliméteres. Díszes, nagyon szépen éneklő madarunk; jókedvében pink-pink-nek hangzó hangokat, röptében pjü-pjü kiáltásokat hallat. A hím revirt jelző, ún. esőhívó hangja egyénileg nagyon eltérő. Változatos futamokból áll, amelyekben a szakemberek szigorú szabályokat mutattak ki.A hím olyan, mintha kékesszürke sapkát viselne: a homloka koromfekete, fejteteje, nyakszirtje kékes palaszürke. Szeme környéke, pofája világos rozsdabarna, begye és melle vörhenyes. Dolmánya vörhenyesbarna, felső háta és farcsíkja élénk sárgazöld. A test alsó része borpiros. Szárnyán a színek csíkokban váltakoznak: a középső szárnyfedőtollak fehérek, a két szélső kormánytoll csaknem fehér, a többi szürke. Magokkal, gyümölcsökkel, hernyókkal, rovarokkal és pókokkal táplálkozik. Fiókái számára leginkább a földön gyűjt rovarokat; a magvakra főleg télen fanyalodik.Rövidtávú vonuló, néha áttelel. Ha nem, március 10-e tájt érkezik hazánkba. Évente 2-3-szor költ, és ilyenkor 12–13 napig kotlik – egyszerre 4–6 tojáson. A barnásvörös rajzolatú tojás alapszíne kékesszürke. Fészkét előszeretettel álcázza zuzmóval vagy pókhálóval. Az első fészekalj áprilisban, az utolsó június végén röpül ki.

Csak egy cinege sziluett.

3 megjegyzés:

  1. Szia Flame!
    Nagyon szépek a madárkáid! Ez a cinke sziluett pedig bekerült a sziluett gyűjteményembe - utólagos engedelmeddel:-)
    pusssz* nakoev

    VálaszTörlés
  2. Szia Éva! nagyon szépen köszönöm. Örülök, hogy tetszik.:-)

    VálaszTörlés
  3. Nekem a cinegesziluett tetszik a legjobban, de a többi is szép. Jók a rövid de velős ismertetők.:-)

    VálaszTörlés